Wednesday, June 30, 2010

PETIKAN NOTA HERBALOGI HHC JAN 2004


PENGENALAN
Perubatan herba merupakan di antara kaedah perubatan tertua di dunia serta melibatkan penggunaan oleh sebanyak 80% komuniti dunia. Pengetahuan tentang tumbuh-tumbuhan sebagai ubatan telah diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi.

Hari ini para herbalis telah menggabungkan di antara pendidikan klinikal dan pengetahuan lampau dengan kajian-kajian terbaru bagi menghadapi dunia moden serta komtemporari. Ia juga turut diperlengkapkan lagi dengan kebolehan melakukan diagnosa samada oleh herbalis ataupun dengan bantuan alatan tertentu.

Herbalogi membawa pendekatan holistik di mana tidak berfungsinya satu bahagian tubuh menyebabkan ketidakseimbangan di bahagian lain. Jika tubuh tidak upaya melakukan kesimbangan semula maka timbullah penyakit. Di dalam diri manusia terdapat kekuatan penyembuhan yang datang daripada faktor spiritual, mental, emosi dan fizikal.

Herbalis melihat pesakit secara unik, tidak ada penyakit yang sama untuk semua orang. Dengan kaedah diagnosa dan sejumlah pertanyaan; seorang herbalis mencari petunjuk yang menyebabkan keluhan pesakit. Ini bererti sesuatu yang baik untuk seseorang pesakit mungkin tidak berapa sesuai untuk pesakit lain.

Tujuan pengambilan herba ialah untuk membantu penyembuhan fitrah dan mengembalikan keseimbangan tubuh, bukan hanya untuk menghilangkan gejala atau simtom penyakit. Ubat atau penawar yang diberikan berbeza bergantung kepada apa yang diperlukan untuk mendorong tubuh menjadi normal. Herbalis perlu berkeyakinan bahawa setiap penyakit pasti ada ubatnya sepertimana yng telah diberitahu oleh Rasulullah SAW sejak dahulu lagi.


HERBALISMA: BIARKAN MAKANAN MENJADI UBAT
Disamping memberikan ubatan herba; seseorang herbalis perlu mencari dan memperbaiki berbagai faktor yang mempengaruhi kesihatan pesakit. Makanan yang tertentu banyak mempengaruhi tahap kesihatan seseorang. Herbalis membantu pesakit mendapatkan makanan yang berzat, vitamin, mineral dan unsur-unsur yang lain. Sebahagian orang mempunyai tindak balas elergi (alahan) ataupun sensitif dalam makanan tertentu. Tujuan daripada pengubatan herba adalah untuk mengatasi kekurangan tersebut dan secara umum meningkatkan daya hidupnya (vitality).

Stress atau tekanan adalah faktor yang akan memperkembangkan penyakit, dengan ini herbalis akan mengajar teknik pernafasan dan menggunakan beberapa kaedah seperti aromaterapi, sauna, hipnotis dan riadah alami. Terdapat beberapa jenis herba yang menolong memberikan kesan sedatif ringan dan membolehkan pesakit mendapat tidur yang berkualiti. Herba tersebut adalah seperti mengkudu dan akar lalang.


HERBA UBATAN
Prinsip utama herbalogi ialah menggunakan semurni mungkin bahan-bahan daripada herba. Keseragaman kimia menghasilkan aktiviti yang luas di dalam tubuh. Dengan kaedah mengambil bahan-bahan aktif tertentu sahaja akan mengakibatkan berlakunya kesan-kesan sampingan dan tidak efektif disebabkan ketidakseimbangan biokimia.


TUMBUHAN
Herbalogi tidak menggunakan bahan isolasi ataupun bahan kimia sintetik atau ubatan dadah. Keseimbangan dan kepelbagaian bahan kimia dalam tumbuh-tumbuhan (fitokimia) menghasilkan aktiviti yang luas di dalam tubuh; ini juga dapat mengelakkan berlakunya kesan sampingan.

Banyak contoh penelitian apabila bahan aktif yang tertentu sahaja (ekstrak tungal) yang digunakan ia menghasilkan bahan yang sangat beracun dan tidak efektif. Bahan kimia kompleks dalam tumbuh-tumbuhan lebih mudah dicerna dan lebih sedikit kesan sampingannya. Oleh sebab itu apabila terdapt 40 jenis bahan aktif dalam sesuatau herba lebih baik pengambilannya dalam bentuk gabungan alami. Selain daripada itu herba sering disinergikan bagi menguatkan potensi ramuan tersebut. Herba memberikan pengubatan yang lembut dalam membantu penyembuhan.


SIFAT PENYAKIT
Sakit adalah hasil kerja tubuh dalam usahanya untuk memulih keseimbangan dan keselarasan; oleh sebab itu pengubatan ditujukan untuk mendokong mekanisma penyembuhan diri tubuh (self healing mechanism), bukan menekannya. Sakit sebenarnya adalah perlawanan tubuh terhadap penyakit; oleh itu dengan menghilangkan tanda penyakit tidak bererti menghilangkan penyakit; mungkin hanya tandanya sahaja yang dihilangkan (rawatan simtom).

Herbalisma berupaya mempertahankan fungsi normal tubuh sesihatnya. Tubuh mengeluarkan zat racun melalui organ penyingkiran, oleh sebab itu perlu dijaga organ-organ ini seperti usus besar dan ginjal. Sistem peredaran darah juga penting dan banyak herba yang digunakan untuk melancarkan peredaran darah keseluruh tubuh.

Herba yang diberikan bersifat perangsang atau meredakan tekanan pada saraf. Boleh juga diberikan ubat yang akan mengembalikan fungsi normal saraf setelah ia mengalami stress. Memulihkan keseimbangan atau homeostasis adalah tujuan herbalis dalam merawati penyakit. Istilah yang tepat untuk mengamalkan hal ini ialah adaptogenis. herba-herba digunakan terutama untuk mendokong fungsi kelenjar adrenal. Menurut herbalisma; mengenal penyakit bererti mengenal seluruh tubuh peribadi pesakit, reaksinya terhadap penyakit, potensi semua fungsi tubuh untuk mengembalikan kesihatan. Fungsi tubuh ini bergantung kepada kesediaan makanan, peredaran darah, penyingkiran bahan beracun, kerja sistem saraf yang baik dan kesimbangan hormon.


PENGAJARAN DAN PENGHARAPAN
Seorang herbalis yang terlatih perlu mempunyai pengalaman yang luas bagi memastikan herba dan penentuan penyakit tepat dengan melakukan diagnosa. Ilmu pengubatan herba bukan sekadar perbincangan ilmiah yang bersifat teori dan retorik semata-mata; lantas meninggalkan medan amali.

Gabungan dripada pelbagai kemahiran inilah yang akan mengangkat martabat seseorang herbalis itu diterima oleh masyarakat tanpa keraguan. Sekiranya dunia yang membangun bersama slogan "Kembali Kepada Alamiah" tidak ditanggapi oleh herbalis tempatan nanti segala hasil bumi yang diwariskan kepada hamba-hamba-NYA akan diambil orang.


(Dipetik drpd Buku “Pengubatan Holistik (JAWI) HHC kali pertama pada 24 Jan 2004)

No comments:

Post a Comment

RUMAH BEKAM D' IEMAN

RUMAH BEKAM D' IEMAN
Pusat Latihan Herbalis & Rawatan Holistik (Kerohanian) Yang Unggul Di Dunia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails