Tuesday, January 26, 2016

SETIAP PENYAKIT ADA IBU, SESUNGGUHNYA IBU PENYAKIT DARI PERUT (USUS)SISTEM USUS


MUQADIMAH


Dalam sebuah hadis, Rasulullah S.A.W. mengatakan bahawa sebahagian besar penyakit manusia berpunca dari “perut”. Hingga saat ini para ahli perubatan belum mencapai kesepakatan tentang pengertian “perut” sebagaimana dimaksudkan dalam hadis tersebut. Sebahagian besar berpendapat bahawa yang dimaksudkan “perut” adalah sistem pencernaan. Dalam pandangan herbalis, yang dimaksudkan  dengan “perut” sebagaimana yang disebutkan dalam hadis tersebut lebih tertumpu pada usus besar (kolon). Pada organ inilah sering terjadi penompokan sisa-sisa makanan (najis) yang pada biasanya menjadi penyebab munculnya berbagai penyakit.

Keadaan Usus Besar (Kolon)


Sistem usus sangat penting untuk difahami kerana usus ini merupakan tempat laluan zat-zat makanan dalam tubuh. Dalam satu penelitian, didapati zat-zat makanan akan berada dalam sistem usus yang normal sekitar 14 jam. Pengambilan makanan yang tidak seimbang, kekurangan serat dan air, penggunaan antibiotik serta tekanan fikiran boleh menyebabkan masa laluan tersebut menjadi lebih lama. Bila keadaan ini berlaku maka orang itu telah menghadapi masalah sembelit. 


Tidak semua zat makanan yang terdapat dalam usus besar dapat dikeluarkan sepenuhnya. Sebahagian dari sisa makanan tersebut ada yang melekat dan menompok dalam usus. Warna dari sisa kotoran tersebut bermacam-macam, sesuai dengan tingkat bahaya serta lamanya sisa makanan tersebut disimpan di dalam usus. Satu kajian ‘autopsy’ mendapati antara 10 hingga 15 pound sisa makanan melekat pada lipatan-lipatan usus kecil dan besar manusia dewasa yang mana ia merupakan penyebab munculnya banyak penyakit yang bersifat kronik.PENYEBAB SEMBELIT


1.      Makanan yang kekurangan serat melambatkan penyingkiran bahan tinja dan menyebabkan toksid melekat pada dinding usus (diverticulata).

2.      Makanan Olahan – mengurangi elektrolisis, cairan hempedu menjadi berasid dan tidak mampu mencerna makanan dengan sempurna, mengakibatkan pembinaan plag pada dinding usus.

3.      Kelebihan kandungan sisa makanan berlebihan mengakibatkan regangan usus besar melintang (prolapsus).

4.      Kerosakan pada injap ileocecal menyebabkan isi dalam usus besar masuk semula ke usus kecil (autointoxication).

5.      Kekurangan asid hidroklorik dan enzim pencernaan.

6.      Kurang latihan senaman terutama di bahagian perut.

GEJALA SEMBELIT


 1. Pening kepala
 2. Rasa letih (lesu)
 3. Nafas berbau
 4. Sakit pada persendian
 5. Sering emosi dan sensitif kepada gangguan, timbul fikiran negatif
 6. Masalah kulit, rambut dan kuku.
 7. Perut menjadi buncit dan rasa tak puas bila buang air besar.
 8. Pencernaan tidak baik dan selalu buang angin.

PENYAKIT-PENYAKIT AKIBAT SEMBELIT


 1. Buasir.
 2. Intoksikasi.
 3. Penyakit Autoimun.
 4. Infeksi.
 5. Kanser.

BUASIR


Buasir akan menyebabkan pengerutan (spasm) atau kekejangan otot dubur. Otot usus yang lemah mudah menjadi lumpuh dan menghalang pengosongan usus dengan sempurna. Karsinogen akan mengikis membran mukosa usus dan menghasilkan rembesan kronik. Dehidrasi mengakibatkan bahan tinja menjadi keras.

AUTOINTOKSIKASI


Kolon yang tersumbat akan mengembang (ballooned sigmoid) dan membentuk kantung-kantung usus (diverticulata) serta melemahkan dinding usus. Kerosakan injap ileocecal akan menyebabkan bakteria beracun dari usus besar menegak masuk semula ke usus kecil di mana ia akan diserap ke dalam pembuluh darah dan menyebabkan berlaku autointoxication.

Autointoksikasi adalah lanjutan dari penguraian protein dalam usus. Dalam proses pencernaan biasa, molekul-molekul protein akan diuraikan menjadi sebanyak 20 jenis asid amino yang tidak beracun. Disebabkan pengaruh  pertumbuhan bakteria jahat, protein dapat menghasilkan amines yang bersifat racun di dalam usus kecil.

AUTOIMUN


Apabila kita mengambil makanan berproses umpamanya gabungan daging, gula dan kanji/tepung, akan menyebabkan proses peragian berlaku dan menghasilkan bahan alkohol dalam usus. Jenis makanan seperti ini akan menghasilkan lemak yang membentuk lapisan bergetah pada dinding usus. Tubuh melihat perkara ini sebagai ‘penakluk luar’ atau bendasing dan menyebabkan sel-T dan antibodi akan dihantar ke usus untuk memberi perlindungan. Seandainya makanan berproses dimakan hari demi hari tanpa makanan segar, sistem pertahanan tubuh akan terbeban dan akhirnya menjadi lemah.


Penyakit autoimun terjadi akibat sistem imuniti yang bekerja keras mengalami kekeliruan sehingga menyerang organ-organ sistem tubuh yang lain. Contoh penyakit autoimun adalah seperti:
1.      Kanser
2.      Alahan
3.      Kencing manis tahap 2
4.      Penyakit kulit seperti psoriasis
5.      Penyakit hati seperti hepatitis, sirosis
6.      SLE

RAWATAN


 1. Berpantang terhadap makanan yang merosakkan sistem imuniti seperti gula, lemak dan minyak, susu lembu, bahan makanan bukan asli.
 2. Banyakkan beriadah.
 3. Melakukan pembersihan kolon dengan herba pencuci kolon (bukan julap).
 4. Banyakkan berpuasa.
 5. Gunakan herba beraroma melalui liang roma samada melalui mandian atau syampu rambut 
   https://www.facebook.com/RumahSihat.D.Ieman/https://www.facebook.com/RumahSihat.D.Ieman/ 
  UNTUK TEMUJANJI RAWATAN
  HUBUNGI KAMI 011-29066915 untuk mendapakan PACKAGE menarik
   

No comments:

Post a Comment

RUMAH BEKAM D' IEMAN

RUMAH BEKAM D' IEMAN
Pusat Latihan Herbalis & Rawatan Holistik (Kerohanian) Yang Unggul Di Dunia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails